Puutarhamme historia

PUUTARHA
HISTORIA
PERENNAT
RUUSUT
SIPULIKASVIT
KÄRHÖT
PUUT JA PENSAAT
KIVIKKO- JA MAANPEITE
MUUT KASVIT
KASVIMAA
HYÖNTEISET
LINKIT
KIRJALLISUUS
Puutarhamme historia alkaa helmikuusta 2002, jolloin ostimme omakotitalon Oulun läänistä. Tämä oli meidän ensiasunto ja ihastuimme molemmat taloon ensi silmäyksellä. Talon entinen omistaja on ammatiltaan puutarhuri, joten odotukset pihasta olivat valtavat. Toisaalta itseäni mietitytti miten tällaisen ammattilaisen laittaman puutarhan kanssa pärjää, mutta enköhän tässä pikkuhiljaa opiskelemalla opi puutarhanhoidon.

Entinen omistaja oli kirjoittanut meille lyhyen kuvauksen pihasta, jossa hän kertoi pääpiirteiltään pihan sisällön. Ensimmäiseksi rupesin etsimään tuon kertomuksen perusteella tietoa puutarhani kasveista mm. kärhköistä ja perannoista. Lisäksi lainasin sukulaisiltani puutarhalehtiä luettavaksi. Pihakertomus löytyy erilliseltä sivulta.

Ensimmäiset kuukaudet menivät lumitöissä ja talon sisustamisessa, mutta huhtikuussa alkoi puutarhan varovainen tutkiminen. Huhtikuussa lumihanki kesti kävelemistä, joten pääsimme kiertämään tontin rajoja myöten. Kun hanget eivät enään kestäneet ja lumet alkoivat sulamaan täytyi tyytyä vain seinän vierustojen tutkimiseen, koska esimerkiksi tiesimme vain suurinpiirtein missä vesialtaat sijaitsivat.

Pation ympärillä oleva kukkapenkki tuli ensimmäiseksi näkyviin ja samoin seinustoilla olevat kukkapenkit. Ilokseni huomasin, että entinen omistaja oli jonkin verran nimennyt kasveja, joten nimikylttien perusteella aloin sitten etsimään lisää tietoa kasveista.

Seuraavat kaksi kesää menikin kasvien tunnistamiseen ja osittain myös uusien istuttamiseen. Teimme mm. pensasmustikkamaan hiekkalaatikon tilalle. Jouduin myös istuttamaan joidenkin perennnoiden tilalle uusia, koska talvet tuhosivat niitä.

Joka kesä olen myös pyrkinyt kuvaamaan puutarhan kasveja, jotta saisin tunnistettua kaikki kasvin. Kuvien pohjalta tein suuren tunnistusoperaation ja nämä nettisivut helpottamaan urakkaa. Suuri kiitos vain kaikille kävijöille, jotka auttoivat tunnistamaan kasveja. Nyt neljä kesää myöhemmin puutarhasta löytyy vieläkin kasveja joita en ole pystynyt tunnistamaan.
Päivitetty: 20.08.2005
Desing by Satu Väisänen, © Copyright Satu Väisänen