Puutarhamme hyönteiset

PUUTARHA
HISTORIA
PERENNAT
RUUSUT
SIPULIKASVIT
KÄRHÖT
PUUT JA PENSAAT
KIVIKKO- JA MAANPEITE
MUUT KASVIT
KASVIMAA
HYÖNTEISET
LINKIT
KIRJALLISUUS
Puutarhaan kuuluu kasvien lisäksi myös hyönteiset. Tähän osuuteen olemme kuvanneet muutamia hyönteisiä mitä puutarhastamme on ollut.

Tuholaiset
Karviaispistiäinen
Karviaispistiäinen on herukka- ja karviaispensaiden tuholainen. Pistiäinen tuhoaa pensaiden lehtiä syömällä niitä. Loppujen lopuksi oksasta ei ole mitään muuta jäljellä kuin ranka. Karviaispistiäisen voi hävittää, joko nyppimällä kaikki toukat pois tai käyttämällä torjunta-aineita.

Meille karviaispistiäinen iski karviaispensaaseen. Ne ehtivät syödä jo yhden nurkan pensaasta, ennen kuin huomattiin ne. Aluksi yritimme hävittää ne noukkimalla pois, mutta loppujen lopuksi käytimme torjunta-ainetta.
Karviaispistiäinen

(40 kb)
Kirvat
Kirvoja on jokaisella pihalla. Kirvoja on useita eri värejä ja ne ovat todella pieniä. Itse olen nähnyt vihreitä, punaisia ja mustia kirvoja. Kirvoja voi hävittää torjunta-aineilla. Kirvoja syö myös leppäkerttu, joten leppäkerttuja voi siirtää niihin kohtiin jossa erityisesti on kirvoja.

Meillä kirvat ovat viihtyneet ruusuissa, perennoissa, lumipalloheisissä ja koivussa. Me olemme käyttäneet mäntysuopaliuosta kirvojen vähentämiseen.
Vattukärsäkäs
Vattukärsäkäs on hyönteinen joka katkoo esimerkiksi ruusunuppuja. Kärsäkäs kaivautuu ruusunnupun sisään, munii sinne munia ja katkaisee nupun. Vattukärsäkästä voi yrittää hävittää torjunta-aineita käyttämällä. Torjunta-aine tulisi levittää pensaaseen ennen kukintaa. Toinen keino on kerätä kaikki katkenneet nuput pois, jotta munat eivät kehity.

Vattukärsäkäs pystyy talvehtimaan ruusunnupun sisällä seuraavaan kesään, joten siksi myrkyttäminen voisi olla parempi vaihtoehto. Kaikkia katkenneita nuppuja ei pysty millään kerämään pois.

Meillä kärsäkäs teki eniten tuhojaan juhannusruusussa, mutta onneksi loppujen lopuksi oli aika vähän katkottuja nuppuja.

"Hyödylliset" hyönteiset
Kimalainen
Kimalaisia meidän pihalla on todella paljon. Ne aloittivat työnsä jo keväällä ja ovat siitä asti lentäneet kukasta toiseen. Kun jokin laji lopettaa kukinnan, ne siirtyvät seuraavaan kukkivaan lajiin.
kimalainen

kimalainen
(Ylin 70 kb, 63 kb )
Perhonen
Tämä perhonen oli lentänyt ikkunaremontin aikana ikkunan sisäpuolelle, joten siitä oli helppo ottaa kuva. Valitettavasti en tiedä perhosen lajia. Perhonen vietiin ulos paperinpalasen avulla.
perhonen
(80 kb)
Leppäkertuntoukka
Todennäköisesti ja kirjojen avulla tunnistettuna viereisessä kuvassa on leppäkertuntoukka. Oli todella lähellä, että emme myrkyttäneet niitä, kun huomasimme ne eräässä maanpeitekasvissa.
Leppäkertuntoukka
(52 kb)
Sudenkorento
Sudenkorento matossa.
Sudenkorento

(68 kb)
Päivitetty: 22.08.2005
Desing by Satu Väisänen, © Copyright Satu Väisänen