Pensasmustikka

KASVIMAA

Herukat
Karviainen
Pensasmustikka
Vadelma

Kuukausimansikka
Mansikka

Lipstikka
Raparperi
Ruohosipuli
Rohtovirmajuuri
Tarharaunioyrtti
Kukinta-aika: kesäkuu
Kukinnan väri: valkoinen

Meiltä löytyy kolmea eri pensasmustikka lajia:
 • Aino tai Alvar
 • Northblue ja Northcountry


 • Aino ja Alvar
  Aino-pensas tulee noin 80 - 90 sentin korkuiseksi ja metrin levyiseksi. Alvar-pensas tulee vähän suuremmaksi kuin Aino. Aino ja Alvar-pensaat vaativat erityisesti ristipölytyksen, joten sen vuoksi niitä suositellaan kasvatettavan rinnakkain. Valitettavasti jompikumpi näistä pensaista ei ole lähtenyt kasvuun juuri ollenkaan ja poistimme sen penkistä kokonaan. Myös toinen siirrettiin pois. Molempien marjat ovat keskikokoisia ja talvenkestävyys hyövykkelle IV asti. Aino ja Alvar on jalostettu kotimaassa.

  Northblue ja Northcountry
  Northcounry on istutettu kesällä 2003 ja Norhtblue vuonna 2002. Norhtblue laji kasvaa noin metrin korkuiseksi ja metrin levyiseksi. Sen marjat ovat suuria ja makeita. Norhtblue-pensas on ainoa, joka on tuottanut jo vähän maistiaisiakin. Northblue suosii ristipölytystä.
  Northcountry kasvaa noin 60 senttiä korkeaksi ja sen marjat ovat keskikokoisia. Norhtcountry on hyvä pölyttäjä esim. Northblue-lajille. Molempien talvikestävyys on vyöhykkeelle IV asti.

  Vuonna 2005 ostimme Ainon ja Alvarin tilalle kaksi Norhtblue pensasta.

  Yleisohjeet:
  Pensasmustikan marja on sisältä valkoinen, joten se ei värjää kuten luonnonmustikka. Pensasmustikoita ei lannoiteta muutamaan ensimmäiseen vuoteen vaan lannoitus aloitetaan vasta kolmantena tai neljäntenä vuonna. Lannoitukseen käytetään vain happamia lannoitteita esim. rhodolannoitteet sopivat hyvin. Kalkkia sisältävää lannoitteita ei saa käyttää. Pensaita ei myöskään leikata kuuden ensimmäisen vuoden aikana. Ainoastaan kuivuneet ja viottuneet versot leikataan pois.

  Penkin perustaminen:
  Meidän pihallamme oli käyttämättömänä hiekkalaatikko ja päätimme heti talon osto vuonna muokata sen sopivaksi pensasmustikoille. Poistimme hiekat ja rikkakasvit hiekkalaatikosta. Mustikka vaatii kasvualustakseen happaman maan, joten laitoimme laatikkooon turvetta (lannoittamatonta), multaa ja vähän hiekkaa. Istutimme yhden mustikan joka kulmaan. Pensaiden väliin jäi noin metrin verran kasvuvaraa. Rikkakasvien välttämiseksi peittelimme laatikon karikkeella.

  Vuonna 2003 kuitenkin huomasimme, että karike ei estänyt tarpeeksi rikkakasvien kasvua. Keväänä 2004 muokkasimme aluetta uudestaan. Poistimme ensin suurimman osan karikkeesta ja kitkimme rikkakasvit pois. Ostimme suodatinkangasta, jonka sitten laitoimme mullan ja karikkeen väliin.
  Norhtblue
  Northbluen kukka
  Kukka (67 kb)
  Northbluen marja
  Marja (64 kb)
  Northbluen lehti
  Lehti (54 kb)
  Northblue
  Pensas (58 kb)
  Päivitetty: 07.09.2005
  Desing by Satu Väisänen, © Copyright Satu Väisänen